Заради проблемите с финансирането на болниците лекарите излязоха на протест

В Деня на народните будители и лекарите излязоха на протест заради проблемите с финансирането на болниците. На много места медиците излязоха пред болничните заведения в 12.30 ч. на обяд. Техният бе с продължителност около 30 минути. 


За лекарите от „Пирогов” това е втори ден на протести с искането Касата да им изплати 100% от изработените дейности, а не 80%, както се наложи. Към медицинските работници днес се присъединиха и представители на пациентски организации.


Има 108 милиона в специална сметка на Касата по думите на д-р Тодорова. Те могат да бъдат освободени с решение на парламента. Трябва ли да унижим нашите лекари така?, запита представителят на една от пациентските организации Пенка Георгиева. 


След като преди дни от ръководството на „Пирогов” предупредиха, че може да се стигне до фалит през февруари без необходимите средства, към днешна дата прогнозите са също толкова мрачни. По-рано днес директорът на болницата Стоян Миланов заяви за „Здравей, България”, че е много голяма вероятността лекарите да останат без заплати


В десетки други болници в страната имаше протестни половинчасови акции. На места се говори за възможно спиране на плановия прием. 


На 8-ми ноември изтича ултиматумът на Лекарския съюз Здравната каса да намери нужните средства, за да може лечебните заведения да получат 100% от изработените дейности. 


Повече подробности ще намерите във видеото.