Причината за недоволството им е липсата на подкрепа от държавата

Пациенти и родители на деца с трайни увреждания подготвят протести. Те настояват държавата да им отпуска повече средства за лекарства и консумативи. От Фондация "Център за надежда" са изпратили писмо с исканията си до всички институции. От ведомствата обаче си прехвърлят отговорността, а пациентите са принудени да разчитат на дарения, за да оцеляват.


Около 500 000 са хората с трайни тежки заболявания в България - като епилепсия, парализа или сензорни увреждания. Над 9000 са деца до 16 години. Един от тях е Георги. Майка му Юлия се грижи за него като личен асистент. Със заплатата от 440 лева е принудена да търси помощ от роднини и дарения, за да покрива разходите за сина си, които са над 1600 лева на месец.


От неправителствената организация "Център за Надежда" защитават правата на хората с тежки увреждания. Примиряват се с редица несправедливости – недостъпна среда, стари помощни средства, скъпа рехабилитация. Настояват поне парите за памперси да се отпускат от държавата. Според разпоредбите на Здравната каса обаче пелените не са медицински консуматив и не се плащат от нея. Това отговарят и от останалите ведомства, до които пациентите пишат писма.


Заради липсата на внимание - пациентите подготвят гражданско неподчинение в близките дни