Още не е ясно дали ще продължат протестите на медици

Болниците ще продължат да приемат пациенти нормално въпреки кризата с финансирането. Това увериха шефове на три от най-големите лечебни заведения в предаването „Събуди се”.


Все още не е ясно обаче дали протестите на медици ще продължат. Още в четвъртък здравните работници от „Пирогов” спряха работа за половин час и излязоха, за да настояват касата да изплати 100% от изработеното на болниците, а не едва 80%. Ден по-късно към проявите на недоволство се присъединиха и лекари от цялата страна.

 

Според здравните мениджъри основен проблем остава недостатъчното финансиране от здравни вноски. По техни сметки, най-малко плаща държавата – и то за всички около 4 милиона българи, които трябва да осигурява.


Сметките на лекарите показват, че парите за здраве биха били напълно достатъчни, ако държавата плаща пълния размер на вноските. 


Шефовете на болници искат също Касата да се ангажира с конкретни срокове, в които ще им преведе оставащите 20 на сто изработени средства.


Междувременно, като несъстоятелни определи шефът на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов твърденията, че държавата не прави достатъчно за събиране на здравните вноски. Данъчните отчитат, че са преизпълнили приходите от събираемостта на здравни вноски с 30 милиона лева

 

Още по темата гледайте във видеото.