Очаква се момчето да бъде изписано от болницата след около 10 дни

Няколко дни след като намушкаха 17-годишния Али пред Центъра за временно настаняване за бежанци в кв. „Военна рампа”, Нова телевизия се срещна с близките на момчето.


„17 души живеят в това помещение. Али вече се оправя. Ранен е близо до сърцето в задната част на гърба. Ще го изпишат до 10 дни, след като се възстанови от операцията”, разказа майката на Али, докато показваше помещението, където живеят.


Бащата на Али е пристигнал от Швейцария снощи и веднага е отишъл да види сина си в болницата.


„Аз съм живял в Европа и там е много по-добре, отколокто тук. Ние избягахме, за да търсим сигурност и по-добър живот, и правата на детето ни”, обясни бащата.


Близките на Али имат конкретна молба към вътрешния министър Цветлин Йовчев – да им бъде осигурена по-голяма стая.


Останалите хора в помещението разказаха, че искат да напуснат България. След случилото се децата се страхуват да излязат навън, за да играят.


Според коменданта в Центъра за бежанци този случай излишно се преекспонира. „Това е битов инцидент, който често се случва в България. Те търсят всякакъв начин да получат статут на бежанци и да тръгнат за Западна Европа. Всички са така. Тук, благодарение на българския народ, успяват да преживяват. Ние им създаваме условия за живот. Тук са повече от 400 души свръхкапацитет на лагера. Те са настанени тук, защото няма друго място”, обясни комендантът.


Настанените във „Военна рампа” сирийци се оплакаха от състоянието на помещението. „Няма котлони, няма газ. Основният проблем е с храната. Нямаше място къде да останем и да заспим. Но тук е по-добре, отколкото в Харманли. Там бяхме с около 200 човека, докато тук сме сами”, коментираха хората.


Повече по темата гледайте във видеото.