"Имаме криза не само заради бежанците, но и заради миграционната вълна", смята Йовчев

„Имаме сериозен проблем. Имаме перманентна криза не само заради бежанците, но и заради продължаващата миграционна вълна. Те не са в сферата на отговорностите на МВР. Охраната на държавната граница е наше задължение. Сега се осигурява този недостиг на служители в тази посока”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в студиото на „Здравей, България”.


Запитан дали България e изненадана от бежанската вълна, той отговори: „За изненада не може да говорим, но страната ни не беше достатъчно добре подготвена. Докато съумеем да изградим система за защита, ще се сблъскваме с такива прoблеми. Необходим е абсолютно различен подход. В този план, който приехме вчера, има различен подход – има яснота какъв ресурс е необходим и откъде ще се вземат средствата”.

 

В пряко включване от Центъра за настаняване на бежанци в кв. „Военна рампа” близките на намушкания 17-годишен Али поискаха да им се осигури по-голяма стая. Те разказаха за нелегалния канал, който съществува за извеждане на бежанци от центъра в Пъстрогор до София. Оказва се, че за да пристигне семейството в столицата, майката на 17-годишния Али е платила 700 долара. Това бе своеобразен сигнал за дейтвие на полицията върху този канал.  


По този повод Йовчев заяви, че една от приетите в сряда мерки, е да се намали срокът за произнасяне на Държавната агенция за бежанците за статута на търсещите убежище в страната ни от шест месеца на три дни. Той обеща да се вземат и мерки спрямо този нелегален канал за бежанците, настанени в България.


Според вътрешния министър трябва да се разшири капацитетът за настаняване на бежанци.
„Няма да могат да избягат в чужбина, защото според Дъблинското споразумение, ако се установи, че те се намират в Дания, ще ги върнат в България, защото се следи първата страна, дала статута им на бежанци”, коментира Йовчев.


От понеделник над 1000 полицаи ще бъдат разположени по границата на ротационен принцип от две седмици, които да не позволяват границата да бъде пресечена.


Според Йовчев трябва да се разшири капацитета за настаняване на бежанци„Трябва мерките да са комплексни. Да ограничим потока от хора, влизащи в страната. Има случаи, когато са хвърляли деца през границата. Това няма как да го предотвратим. Но оценката на ФРОНТЕКС е, че ние се справяме добре със ситуацията, че ги залавяме”, похвали се вътрешният министър.


Отношенията си с президента Росен Плевнелиев Йовчев коментира така: „Нямам проблем с човека Плевнелиев. Позицията ми е продиктувана от ситуацията в страната. Сигурен съм, че КСНС ще изпълни задълженията си”. Според него държавният глава е закъснял със свикването на Консултативния съвет за национална сигурност.


Относно слуха, че ще става премиер, той заяви: „Много неприятна интрига. Не знам кой я е заплел, но не смятам да търся кой е. Това не е вярно”.

 

Вътрешният министър коментира и случая с алжиреца Салахедин Бин Аладин, който бе задържан в Гърция заради нападението с нож над 20-годишната Виктория в денонощен магазин на столицата. Йовчев обясни, че още през декември миналата година на Салахедин е била издадена бележка от Агенцията за бежанците, с която той може да напусне Центъра за настаняване на бежанци.


„Това беше съвместна акция на България и Гърция. За часове беше разкрит извършителят на престъплението. Границата с Гърция обаче не е външна за ЕС. Патрулите са разположени така, че да се контролират входящите, а не изходящите хора”, коментира още Цветлин Йовчев.


Целия разговор гледайте в прикачените видеа.