В резултат на това, в цялата страна има недостиг на лекари от всички специалности

Всяка година около 500 млади лекари напускат страната. Те избират да работят в чужбина заради високото заплащане и добрите условия на труд. Данните са на Българския лекарски съюз. Друг проблем е, че 70% от медиците у нас са над 45-годишни и скоро ще излязат в пенсия. 

  
В цялата страна има недостиг на лекари от всички специалности заради емиграцията. Основната причина за изтичането на мозъци е заплащането.


„Млад лекар, който специализира в Германия получава 3000 евро, тук взимат 460 лева, обясни д-р Юлиан Йорданов от БЛС.


Подобен е случаят на акушер-гинеколога Георги Маринов, който е избрал по-добри условия за семейството си.


„В България като специализант живеех като всички - месец за месец. Сега заплащането ми позволява да инвестирам в себе си”, обяснява д-р Маринов.


Друг проблем за младите лекари е специализацията, която често сами заплащат. Това ни споделя докторантът по ендокринология Румяна Димова .


„Лекарите, които специализират в България, са подложени на лишения 4 години, това е изпитание за семейството, на мнение е Румяна. Въпреки всички проблеми, тя е решена да остане тук, защото личната й мечта е да лекува българи.


И лекарите в чужбина тъгуват за България, но биха се върнали само след сериозна здравна реформа. Знаят обаче, че това е труден и дълъг процес.


Повече гледайте във видеото.