Държавата предприема мерки срещу реекспорта на медикаменти, предназначени за българския пазар

При паралелния износ лекарствата се внасят в страната, а след това се купуват от други търговци, които ги изнасят обратно в чужбина. Причината – в някои страни в Европа цените им са многократно по-високи от тук, което генерира голяма печалба.

 

„По данни на европейска структура се оказва, че сумата в рамките на 35 млн. евро., макар че неофициалната информация достига до 300 млн.”, коментира Нигяр Джафер, председател на Здравната комисия в парламента.

 

Има случаи, в които производителят твърди, че е доставено количеството лекарство, налично е в България, но в съответния отрязък във време няма доставка за никои лечебни заведения, особено за медикаменти, плащани с публични ресурси от касата.

 

Предвижда се Законът за лекарствата да бъде променен. Засега само на първо четене е прието медикаменти с рецепта да могат да се изнасят само, след като бъде уведомена Агенцията по лекарствата. Тя ще има право да отказва износа, ако лекарството е в ограничено количество.

 

Държавата има право да знае какво точно се изнася, в какви количества, дали това под някаква форма не застрашава снабдяването с медикаменти в България”, каза още Нигяр Джафер.

 

Това обаче притесни търговците на едро. Според тях е необходим един по-обстоен анализ на проблема, за да се види какви са причините и след това да се формулират мерки, съобразени със ситуацията.

 

Повече по темата ще научите от видеото.