Хората поемат с 31% повече храна, ако сложат в чиниите си първо сладките лакомства

Редът, по който се консумира храната, е определящ за това хората да не преяждат на шведска маса, информира в. „Дейли мейл”, цитиран от БТА.


Оказва се, че хората поемат с 31% повече храна, ако сложат в чиниите си първо сладките лакомства. Затова изключително значение има как са подредени ястията върху масата. Ако здравословните храни са на първи план, 86% от хората си слагат от тях и после пристъпват към останалите.


По същия начин, ако отпред са сложени яйца със сирене, 75 процента си сипват, но ако са най-отзад, само 29 на сто от хората им обръщат внимание.


За изследването си учените от Корнелския университет д-р Брайън Уонсинк и д-р Андрю Ханкс са сложили две шведски маси на хора, участващи в конференция. Те били само на 20-ина метра една от друга, но били подредени различно.


На едната първо били сложени яйца със сирене, пържени картофи, бекон, кифли, мюсли, нискомаслено кисело мляко, плодове. На другата храните били подредени в обратен ред.


"Първите три храни, които човек види на шведската маса, съставят 66% от поставеното в чиниите им, независимо дали са висококалорични, или нискокалорични”, смятат авторите на изследването.