Болницата обслужва цяла Южна България

Кожно-венерическият диспансер в Пловдив е пред фалит. Болницата, която обслужва пациенти от цяла Южна България, може да затвори до седмици заради големи дългове и липса на финансиране. Лекарите предупредиха, че има опасност хиляди болни, сред които носители на СПИН и сифилис, да останат без адекватно лечение.

 

36 хил. лева към момента са дълговете на Кожно-венерическия диспансер. Парите, които лечебното заведение получава от Здравната каса, дори не достигат за покриване на основните разходи.

 

„Отива към реален фалит и самозакриване, поради финансова несъстоятелност. Единственият сигурен приход е от леглата за стационарно лечение, но поради ниската себестойност на клиничните пътеки и дългия престой на болните, въобще не са достатъчни, за да бъде финансирана цялостната дейност на диспансера”, коментира неговият управител д-р Стоян Шуманов.

 

Леглата в болницата от 70 са свити до 10 по решение на Здравното министерство от преди три години. Сега пациентите се нареждат в листата на чакащите, за да бъдат приети.

 

Липсата на финансиране обрича болницата на мизерия, с която посетителите се сблъскват още в коридора, където няма осветление. С отоплението положението е трагично – пуска се сутрин и вечер по два часа.  

 

В същото време докторите в Кожния диспансер получават 500 лева заплата, сестрите - 350, а санитарите - 200.

 

За да бъде спасено здравното заведение, са необходими годишно около 550 хил. лева. Засега болницата няма отговор от Здравното министерство, а от общината е получило само празни обещания за финансова помощ.

 

Повече по темата ще разберете от репортажа във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев