Това обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева

До края на март ще са готови критериите, по които да се изработи здравна карта на лечебните заведения у нас. Това обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. 

 

Документът ще определи какви болници трябва да работят в различните части на страната, както и изискванията, на които трябва да отговарят те.

 

Междувременно частни и общински болници и пациентски организации се обявиха против новата здравна карта. Според тях подобен механизъм щял да дискриминира десетки лечебни заведения и да затрудни достъпа на болните до здравни грижи.

 

Освен това лекари и пациенти се съмняват в законността на действащите медицински стандарти, които болниците трябва да покриват.

 

„Ако те бъдат използвани, въпросните абсурдни медицински стандарти, за да се закрият болници, защото те могат да бъдат използвани като такъв инструмент, това означава освен ниско качество, да имаме и ограничен достъп до медицински услуги”, обясни д-р Стойчо Кацаров от центъра за защита на правата в здравеопазването.


По думите на здравния министър д-р Таня Андреева в работата по изработването на здравната карта, няма заложени механизми, по които едни или други лечебни заведения в зависимост от собствеността им, да не сключат договор със Здравната каса.


„Идеята е да се въведат правила, които преди всичко да защитават пациентите, пациента да може да получи качествена медицинска грижа в достатъчен обем, ефективност на терапията”, добави още здравният министър.