От услугите му ще могат да се възползват над 2000 деца

До дни се очаква депутатите окончателно да приемат държавния бюджет. Този път парламентарните дебати ще следят и семействата на стотици деца с онкозаболявания. Очаква се държавата да им отпусне пари за построяване на единствения в България център за рехабилитация на деца с онкологични заболявания. От услугите му ще могат да се възползват над 2000 деца.


Вече втора година Рая се бори с остра  форма на левкемия. Заради болестта почти не излиза навън, не се среща с други деца. Общува само със семейството си и лекарите.


Дългогодишната терапия и животът в изолация води до редица психически и поведенчески проблеми. Затова в световната практика рехабилитацията е задължителна след края на лечението. У нас обаче такава възможности не съществува.

 

За да осигурят на децата необходимото възстановяване - с помощта на дарители - от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания” вече са купили земята и са направили проект за първия по рода си у нас център за рехабилитация на деца. За построяването му обаче са необходими 4,5 милиона лева. Сума, която държавата от 2 години обещава да отдели.


Повече по темата гледайте във видеото.