Христо Гешов е недоволен от политиката спрямо болните с Хепатит Б

Тежкоболен пациент доброволно се отказа от лечението си. 23-годишният Христо Гешов протестира срещу политиката спрямо пациентите с хепатит Б. По данни на пациентски организации, хиляди българи живеят със същата диагноза.

 

Христо е лице на кампания за превенция на хепатита. Самият той разбира, че е болен случайно – при даряване на кръв. „Това беше третото ми кръводаряване. Предишните кръвни центрове не са ме информирали, че аз имам такъв тип заболяване”, споделя той.

 

Лекарите обясняват на Христо, че най-вероятно се е заразил по време на раждането си. В последно време, обаче, състоянието му се влошава. Въпреки това, той твърди, че вече няма да приема животоподдържащите си лекарства – протестира срещу начина, по който държавата се отнасяла към хората с неговата диагноза. Според него, голяма част от пациентите ставали жертва на дискриминация и губели работата си, а така не можели да плащат осигуровки и да получават безплатно лечение от касата.

 

„Те не могат да получат по-високи проценти на инвалидност и по този начин не могат да получат никаква пенсия. Това, което на мен ми предложиха като помощ – като болен от хепатит – е всъщност винетка, която аз не мога да взема, защото нямам автомобил”, казва Христо.  

 

Лекарите са категорични, че при настоящото здравословно състояние на Христо, не е никак добре той да прекъсва лечението си. Между 300 и 450 хиляди българи носят вируса на хепатит, казват от пациентските организации.  Голяма част от заразените дори не знаят, че носят опасния вирус. 

 

Междувременно, Христо вече е приет в болница за наблюдение. Протестът му всъщност съвпада с периода, в който държавата трябва да реши дали да приеме национален план за превенция и контрол на хепатита.