Ученичката е наказана заради извинени отсъствия, направени, за да се подготвя за състезания

Носителката на няколко световни и национални награди по физика Катерина Найденова е лишена от стипендията си за отличен успех. Ученичката от математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък е наказана заради извинени отсъствия, които е направила, за да се подготвя за престижни състезания и кандидатстудентски интервюта за Кеймбридж и Станфорд. Заповедта е на директора на училището Красимир Дамянов.

 

Катерина Найденова от Казанлък е обявена за най-добрата млада жена физик в света. От осми клас печели всички национални олимпиади по физика, няколко световни, носител е и на златни и сребърни медали от Чехия, Тайланд, Индонезия, Казахстан, Дания и Естония. Последното й участие е на международна олимпиада в Москва, от където се връща преди дни със сребърен медал и отборната награда Гранд При.

 

Директорът на ПМГ Красимир Дамянов признава дните на олимпиадата за извинени, но не и тези, през които дванайсетокласничката се е подготвяла и е била в Кеймбридж на интервю.

 

Според правилника на училището за стипендия за отличен успех е необходимо редовно посещение на учебните занятия. Сумата на месец е 50 лв. Катерина не получава социална стипендия, въпреки че майка й се грижи за двете си деца сама.

 

Правилникът на училището не позволява повече от 33 извинени отсъствия на месец, твърди директорът на Природоматическата гимназия в Казанлък и не мисли да отмени наказанието.  

 

Катерина Найденова вече е приета в университета Станфорд в Калифорния, в Масачузетския технологичен институт, в Харвард и очаква отговор от Кеймбридж.