Причината са четири рекламни договора, сключени по времето на Мирослав Найденов

България ще трябва да връща 3,4 милиона лева на Брюксел, заради договори, сключени по времето на земеделския министър Мирослав Найденов, информира вестник „Сега”. Нарушени са правилата за обществените поръчки и за конфликт на интереси. Става дума само за 4 договора, като проверката продължава. 

 

Това може да не е окончателната санкция, тъй като в момента прокуратурата проверява всички медийни договори от началото на програмния период през 2008 г. до момента и ЕК все още чака отговор има ли и други нарушения.

 

Първият от порочните договори е за 155 668 евро и е за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). ЕК е решила, че фирмата победител - "Д енд Д - Агенция за проучване и връзки с обществеността" изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса заради конфликт на интереси.

 

При проверка през 2012 г. са установени още три порочни рекламни договора на обща стойност над 3 млн. лв. Най-големият от тях е за 1.8 млн. лв. и е сключен с "Арчър Айдиас". 

 

Заключенията на доклада на Европейската сметна палата за тези три договора са, че са сключени при неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки. Затова от Брюксел са решили, че всички разходи по тези договори се считат за недопустими.