Обвиниха управляващите, че искат да настроят уморените вече полицаи срещу тях

„Ранобудните студенти” Александър Кирицов, Румен Стоев и Константин Голев гостуваха в „Здравей, България”, за да разкажат повече за случилото се при опита да бъде обсаден вътрешният министър Цветлин Йовчев, докато вечеря в Клуба на архитекта в събота. Тогава беше съобщено, че Александър е извадил рамото на един от полицаите и той бе задържан за 72 часа. Впоследствие се оказва обаче, че студентът е обвинен не за тази травма, а за нанасяне на удар по лицето на служителя на МВР.

 

В ефира на Нова ТВ Александър Кирицов заяви, че не знае защо е бил задържан и отбеляза, че с него са отведени и други от протестиращите. Обяснява си своя арест с натоварването, което изпитват полицаите около протестите и обвинява хората, които ги командват в опит за пренастройване на тяхната агресия срещу участниците в протестите, за да се създаде личен конфликт между гражданите и служителите на реда.

 

Студентите заявиха, че не са имали намерение да влязат в ресторанта, където вечеря вицепремиерът. „Бяхме около 200 – 300 души, а полицията дойде по-късно. Ако искахме да влезем, щяхме да го направим… Това беше спонтанна проява, а не планирано шествие с факли и вили да линчува Йовчев”.

 

„Щяхме да го попитаме дали е редно да пие вино, докато около парламента има хора от месеци, които не издържат на това игнориране”, коментираха още „Ранобудните”.

 

Обвиненията, че протестът е подменен се чува от месеци, казаха те в реакция на думите на министър Йовчев, че зад проявите на недоволство от управлението стои политически субект.

 

Фактът е, че заставаме с лицата си, никога не сме се крили. Ако изглеждат действията ни по-организирани, това е защото ставаме по-организирани, защото ни омръзва да ни игнорират”.

 

Целия разговор със студентите можете да проследите във видеото.