Бившите служители на Бургаската корабостроителница окупираха офис на банка

Съкратени работници от корабостроителницата в Бургас обявиха гражданско неподчинение. Те окупираха централния офис на Първа инвестиционна банка,чийто служител е изпълнителният директор на предприятието им Диян Дянков. Тъй като той не се появи на среща с областния управител, полицията ще се заеме с издирването му, обяви местният губернатор. Банката е и основен кредитор на предприятието, от което бяха освободени.

 

Масовите съкращения в Бургаската корабостроителница започнаха в началото на декември. Освен че остават без работа, 150-те съкратени не са получавали нито заплати, нито обезщетения.

 

За сметка на това много от тях са със заеми към банки и приятели.

 

Тази сутрин работниците се събраха пред портала на завода, за да търсят отговори на въпроси, свързани със съдбата им.

 

Според обществения посредник на Бургас новият собственик на фирмата е извършил нарушаване на трудовото законодателство, тъй като не е уведомил институциите за предстоящите масови съкращения.

 

Сигнализирал съм изпълнителните директори на двете инспекции в София- Главна инспекция на труда и Агенцията по заетостта, защото те не знаеха. Те научиха от мен за този процес”, заяви омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов.

 

До момента областната инспекция по труда не е успяла да влезе на проверка в частната фирма, тъй като й е отказан достъп. Затова от Инспекцията се заканиха за бъдат максимално строги.

 

При издаването на наказателните постановления да се придържам към максимално предвидения от закона размер на глобата т.е. за всеки отделен случай, за всеки  отделен  акт наказателното постановление да бъде в размер на 10 000 лева”, заяви директорът на инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

 

До момента в Окръжна прокуратура Бургас няма постъпил сигнал по казуса Бургаски корабостроителници. За новините на Нова прокурор Красимира Кателиева уточни, че на този етап няма основание прокуратурата да се самосезира, тъй като случаят с уволнените преди седмица 150 работници касае трудово-правни отношения.

 

Въпреки това всеки един от съкратените работници може да подаде сигнал в прокуратурата.

 

Междувременно редица адвокати изявиха желание да защитават безплатно съкратените 150 работници.