Знеполският епископ ще оглави епархията след смъртта на митрополит Кирил

На заседание на Светия синод владиците избраха Йоан за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Знеполският епископ беше избран с 9 срещу 3 гласа и ще оглави Варненската и Великопреславска епархия след смъртта на митрополит Кирил. Другият кандидат за овдовелия варненски митрополитски престол беше Мелнишкият епископ Серафим.

 

Вчера Светият синод се произнесе, че Вторият епархийски избор от 15 декември е преминал съгласно разпоредбите на устава и каноните на Българската православна църква. До него се стигна след като първият беше касиран заради съмнения за манипулиран вот и редица протести срещу излъчените епископ Борис и епископ Игнатий.

 

На основание получените резултати от избора Българският патриарх Неофит прогласи Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан за редовно избран Варненски и Великопреславски митрополит, съобщиха от Светия синод. Освен патриарха, в избора са взели участие още Врачанският митрополит Калиник, Сливенският митрополит Йоаникий, Видинският Дометиан, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Старозагорският митрополит Галактион, Ловчанският Гавриил и Доростолският митрополит Амвросий.

 

Вотът е преминал в отсъствието на Пловдивския митрополит Николай и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, които преди заминаването си оставили на патриарх Неофит своите гласове в запечатани пликове, отбелязват от Българската православна църква.

 

По-късно в приемния салон на Синодната палата патриарх Неофит поздрави новоизбрания митрополит и отправи към него напътствено слово. Новоизбраният епархийски митрополит встъпва в правата си от днес, се посочва в съобщението на Светия синод.

 

Кой е митрополит Йоан?

 

Йоан е известен като добър оратор и умел управител на имотите, които притежава църквата. С тази дейност обаче са свързани и много от критиките към него. 44-годишният митрополит е роден в Ямбол. Светското му име е Иво Иванов. Завършил е музикална паралелка, после Богословския факултет на Софийския университет, а след това кара специализацията си в Московската духовна академия.

 

В края на 90-те години постъпва като послушник в Кокалянския манастир. Година по-късно през 1999-а става монах. Покойният патриарх Максим го въздига в архимандрит. Повече от 10 години митрополит Йоан е един от най-близките сътрудници на патриарха. През 2007 г. Йоан става епископ, а след това и викарий на Софийския митрополит – преди на покойния Максим, а сега на патриарх Неофит.