Проверките са обхванали близо 24 000 фирми, в които работят 990 000 души

Близо 124 000 нарушения на трудовото законодателство отчитат от Инспекцията на труда от юни до ноември тази годината.


Проверките са обхванали близо 24 000 фирми, в които работят 990 000 души. След проверките са изплатени забавени заплати за над 20 милиона лева. Тройно повече обаче остават неизплатените трудови възнаграждения. Какви промени превижда държавата.

 

Атанас Димитров е само един от съкратените 150 работници от Бургаски корабосторителници. С него ви запознахме преди седмица, когато ни покани в студения си дом, за да ни покаже празния си хладилник. В събота мъжът получи остатъка от заплатата си за септември. Така вече са по-спокойни за Коледната трапеза. Връщат заеми на близки и познати. Спомнят си лишенията през трите месеца без доходи. Преживяла ги е и 5-годишната им внучка.


Атанас има да получава още две заплати - за октомври и ноември и изработеното от декември. Проблемът му обаче не е прецедент. Според експерти неплащането и забавянето на възнагражденията са сред най-сериозните проблеми в отношенията между работник и работодател. Предложението – създаване на специализиран трудов съд.


От синдикатите преди дни предложиха няколко възможни решения на проблема чрез законодателни промени. Сред тях - при финансови проблеми фирмата да е длъжна да плаща цялото брутно възнаграждение на служителя, а не както е сега - само 60 на сто.


От социалното министерство предупреждават обаче, че затягането на законодателството в полза на работника на практика връща водещата роля в полето на държавата. Затова напомнят, че основната роля на законодателя е друга – отговаря за регулацията на трудовите отношения в предприятията.

 

„Можем да правим само такива промени, които се отнасят до превенцията на труда, до изискванията да се полагат труд в безопасна и здрава среда и, разбира се, можем да правим онези промени в Кодекса на труда, които са свързани с регулацията на трудовите отношения в предприятията. Но не очаквайте да правим промени, с които да се променят отношенията работодател-работник”, обясни зам.-минстърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Марина Цекова и Цеца Алексова