Освен проблемите с алкохола, има и много пациенти с травми, получени в планината

12-годишно дете е прието в „Пирогов” с 1,7 промила алкохол в кръвта. това е само един от тежките случаи, с които са се сблъскали лекарите в най-голямата спешна болница в страната през празничните дни. общо през кабинетите им са минали над 2200 души.

 

Злоупотребата с алкохол може би не най-честият проблем по празниците, но всяка година има и много такива пациенти. Най-фрапиращият случай за тази Коледа в „Пирогов” е този с 12-годишното дете. След като е докарано тук по спешност, лекарите са измерили в кръвта му 1,7 промила алкохол. В случая не се е стигнало до сериозни проблеми и детето вече е изписано.

 

Това обаче е част от една обща тенденция за това, че все повече деца пият алкохол. Според последно европейско изследване, над 65% от 16-годишните признават, че са пият поне веднъж на месец, а всеки пети ученик не крие, че се напива. Според психолози това нанася сериозни щети както на организма на детето, така и психиката му.

 

„Идеята, че бирата и виното са безобидни и човек може да си пие без проблеми, за децата със сигурност не е така. До 18 г - по закон е така, но този закон не се спазва”, казва психологът д-р Юри Кацаров.

 

Освен проблемите с алкохола, лекарите в спешните центрове имат и много пациенти с травми след прекарани почивни дни в планината.

 

Най-тежкият случай е на дете на 3 години и половина. Прието е вчера в безсъзнание, след като се спускало по една от пистите на Витоша. Не е ясно дали родителите са следили какво прави детето им. Момиченцето е все още в безсъзнание, а ще се оправи ли не е ясно.

 

Имаме вече няколко случая с тежки травми след падане на ски или сноуборд. Един от тежките случаи е фрактура на рамото", казва д-р Асен Балтов. Като цяло пострадалите са по-малко сравнение с миналата година, заради липсата на сняг на много места.

 

"Ние всяка година им даваме съвети и те никога не ги спазват. Нито ще спрат да пият, нито да карат ски. Прави впечатление, че повечето хора ходят неподготвени на тези места. Не се обличат, не носят съответната екипировка", допълва лекарят.

 

Освен травмите, другите най- чести оплаквания са от апендикси, хернии и кръвоизливи. От „Пирогов” отчитат и положителна тенденция. "Малко са и случаите с пътно-транспортни произшествия в сравнение с миналата година", казва д-р Балтов.

 

По данни на болницата всяко денонощие от тук минават 120 души. Или с други думи - на всяка 12-а минута през вратата на болницата влиза по един пациент.