До този извод са стигнали застрахователи

Шофьорите стават най-агресивни на пътя около новогодишните празници. До този извод са стигнали застрахователи. Причината – задръстванията и стресът, предизвикан от закъсняване за среща или събитие. Това обаче създава рискове от катастрофи.

 

Всеки път, когато сяда зад волана по празници, Владимир Александров има едно на ум. Именно в последните дни на годината често попада на агресивни шофьори, а чакането в задръстванията и бързането за някъде нерядко изнервят и самият него на пътя.

 

„Покрай празниците всеки бърза за някъде. Кой за закъснял подарък, кой закъснял да тръгне за провинцията – леко изнервящо, но се справяме”, казва шофьорът.

 

Празничната треска изнервя не само Владимир, но и повечето шофьори на пътя. По-лошото – често ги провокира да превишават скоростта, да изпреварват рисковано или да не спазват дистанция. Крайният резултат от всичко това може и да е катастрофа.

 

„Когато човекът си е поставил крайна точка да свърши една работа и закъснява по някаква причина, всичко това го кара да прави много рискови маневри. Да минава на жълто-червено, да минава през пешеходни пътеки без да оглежда и това създава много рискови ситуации. Моят съвет е, когато се тръгва на път – зад волана да сяда най-опитният шофьор, да не се поставя краен час на пристигане, да се спазва добра дистанция и разбира се – с изправни автомобили”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на застраховани и пострадали при катастрофи.

 

Нервите на шофьорите могат да се опънат и в края на празничния маратон, когато хиляди автомобили отново ще тръгнат по пътищата на страната. Точно на 1 януари, когато се очаква най-интензивен трафик, инспекторите от „Автомобилна администрация” ще проверяват техническата изправност на автомобилите на пътя.

 

Към днешна дата броят на жертвите за тази година е аналогичен на този от миналата година – малко под 600. Ранените обаче са значително повече – над 8600