На 1 януари ще бъде облачно, в Рила и Пирин ще превали сняг

В последния ден на 2013 година ще е сравнително топло. През нощта температурите ще са около и малко над нулата, а по поречието на Дунав и в Тракия отново ще има мъгли.

 

Утре сутринта над Западна България ще има разкъсана облачност, а край Дунав и в Горнотракийската низина ще остане мъгливо. През деня облаците от запад ще се увеличават, най-късно в източните райони. Ще духа слаб източен вятър. В новогодишната нощ ще облачно и затова не толкова студено с температури около нулата.

 

Минималните ще бъдат от минус 4 до плюс 1, 2 градуса, а максималните ще са от 3 до 8, по-високи на югозапад.

 

В планините преди обед, главно над масивите в Западна България, ще има разкъсана облачност. Облаците бързо ще се увеличават и през нощта срещу 1 януари в Рила и Пирин ще превали слаб сняг. По високите части вятърът ще е умерен от югоизток. На 1 000 м максималната температура ще бъде 6,7 градуса, а на 2 000 – около 2.

 

Заоблачаването на Балканите и у нас е свързано със средиземноморски циклон, който ще премине през южните части на полуострова и ще донесе повече облаци и съвсем малко валежи, главно в Гърция. В другия край на Европа, със силни западни ветрове и интензивни валежи от дъжд, от океана към континента ще навлиза по-студен и влажен въздух. Снеговалежи се очакват само в Шотландия.

 

Утре максималните температури в Южна и Западна Европа ще са от 8 до 13 градуса, а на изток ще е по-студено – между 0 и 5 градуса.

 

След заоблачаването на Нова година, на Балканите и у нас повече облаци, отново без съществени валежи, ще има в петък, а в неделя и понеделник – на 5 и 6 януари, вече се очакват и малко по-съществени превалявания от дъжд, в планините – от сняг.

 

На 1 януари ще бъде облачно, като в Дунавската равнина и Горнотракийската низина не е изключено да превали. В четвъртък облачността ще намалява и следобед ще е предимно слънчево. В петък и в събота сутрин ще е мъгливо с повече облаци над западните райони. Следобед ще има повече слънце и температурите ще са от 5 до 10, 11 градуса. В събота през нощта от запад облачността ще се увеличава и в неделя вече ще е облачно с валежи в южните и западните райони, все още само от дъжд.

 

От видеото ще си припомните какво беше времето през отиващата си 2013.

 

Всичко за времето ще научите на Sinoptik.bg

 

Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите в реално време на Kamerite.bg