Поддръжката на кохлеарния имплант е непосилна за родителите ѝ без чужда помощ

Продължава дарителската кампания „Българската Коледа” в подкрепа на деца със зрителни и слухови проблеми. Едно от децата, включени в благотворителната кампанията, е 7-годишната Цвети от Лом. Тя е с вродена глухота, но благодарение на навреме поставен кохлеарен имплант, момичето расте като децата, които чуват. Поддръжката на устройството обаче е много скъпа и непосилна за много родители.

 

Цвети е с увреден слух още от самото си раждане. До навършване на две години, тя реагирала само на силни звуци и изобщо не говорела. Лекарите обяснили на родителите, че проблемът със слуха на момиченцето е наследствен, но дават надежда, че ще може да расте като всяко друго дете.

 

„Може да чува добре и да проговори, да учи като своите връстници, но трябва да се решим на кохлеарна трансплантация. Със слухов апарат може да чува някакви звуци, но не и така, както трябва”, казва майката на Цвети Надя Димитрова.

 

Поставянето на кохлеарния апарат веднага дало положителни резултати. „Два - три месеца след самата трансплантация, Цвети започна да изговоря отделни думи и година след операцията започна да свързва изреченията и да се развива добре”, допълва тя.

 

Най-голямото притеснение за майката на Цвети е поддръжката на устройството, която е много скъпа. Затова тя е благодарна на всички, които подкрепят кампанията „Българската Коледа”.

 

„Има хора, които нямат възможност и няма да могат да поддържат този имплант, а това означава детето им да не чува оттук нататък. Ще се отрази много лошо и за него. Българската Коледа е добър вариант за помощ”, категорична е Надя.

 

Всеки, който иска да помогне, може да изпрати SMS на кратък номер 1117.

 

Репортер: Биляна Борисова