България трябва да намери пътя към икономическо възстановяване, смята бившият кмет

„Има една основна разлика между събитията днес и тези от 1997-а, тогава имаше много по-остро противопоставяне между две идеологии. Тези събития не са повод за гордост, те показваха отчаянието на хората, които бяха излезли на улицата. Противопоставянето, обаче, беше прогресивно, защото имаше сблъсък на различни идеи – тези, които искаха да се върне идеологията преди 10-и ноември и тези, които търсеха пътя към ЕС и НАТО. Хората се стремяха или към едното, или към другото. Днес няма това противопоставяне, каза в студиото на „Събуди се” бившият кмет на София и служебен премиер през 1997 г. Стефан Софиянски.

 

Дясната ръка на Жан Виденов - Красимир Премянов заяви, че трябва да бъде постигнат консенсус за това как България да бъде изведена от политическата и социална криза. „Трудно се постига диалог между шепа богаташи в парламента и бедния народ. Но политиците са длъжни да очертаят проблемите и да търсят решения”, категоричен бе той.

 

„Големите предизвикателства са преодолени. От тук нататък имаме една единствена цел – достойно място в ЕС, каза Софиянски, като подчерта, че грешните политически решения в последните правителства са били явна предпоставка за криза. „Трябва да намерим пътя да възстановим икономическия статут на България като сила, и различията ни са по какъв начин да го постигнем”, добави той.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.