Очаква се ЕС да въведе и задължително рециклиране на пластмасовите отпадъци

Най-опасните пластмаси и някои видове пластмасови торбички трябва да бъдат забранени от 2020 година. Това е част от стратегията на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите отпадъци в околната среда. Очаква се ЕС да въведе и задължително рециклиране на пластмасовите отпадъци, съобщават от представителството на европарламента в София.


Евродепутатите предложиха създаването на специфични цели – събиране и разделяне на около 80% от отпадъците, които да бъдат включени в законодателството на ЕС. В тази посока обаче трябва да се формулират и задължителни критерии за рециклиране, както и правила за хармонизиране на събирането и разделянето на отпадъци, за да се гарантира лоялна конкуренция, твърдят те.


По настояване на депутатите, след 2020 г. пластмасовите отпадъци трябва да бъдат използвани за производство на енергия само ако всички други възможности са изчерпани. Според тях най-опасните пластмаси трябва да се изтеглят от пазара, а използването на пластмасови торбички за еднократна употреба да бъде преустановено, когато това бъде възможно.


Само 25% от пластмасовите отпадъци в момента са рециклирани. Пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците може да спести 72 милиарда евро годишно, увеличавайки годишния оборот на европейските компании за управление на отпадъците и рециклиране с 42 милиарда евро, както и да създаде над 400 000 работни места до 2020 г., твърдят евродепутатите.