В завода в Пазарджик може да приема отпадъци от ресторанти, болници и училища

Над 40% от боклука, който изхвърляме всеки ден, е от биоотпадъци. Това са основно остатъците от храна. Вместо да отидат на сметището, тези отпадъци може да послужат за производство на ток. 

 

Всяка година, всеки от нас изхвърля по140 килограма биоотпадъци, което прави близо половин килограм на ден. Ако цялото количество биобоклук се използва за производството на ток, получената енергия може да задоволи нуждите на град като Пазарджик.

 

Всеки ден на обед 500 гладни офис служители изпълват столичен ресторант. „Основните ястия са около 300 порции, другото са супи и салати. Остатъците са основно от зеленчуците, почистването. На ден изхвърляме около 2-3 чувала обелки от зеленчуци”, казва главният готвач Мариета Събева. Многото храна обаче води и до много отпадъци. От тук нататък – пътят на боклука е към сметището.

 

Изхвърляйки биоотпадъците – първо, увреждаме околната среда като образуваме парникови емисии, след това – губим ценен ресурс”, категоричен е Григор Стоянов от Министерството на околната среда и водите. Има и друг вариант – да правим ток от боклука, нещо, което отскоро се прави в завод в близост до София. „Ако трябва да проследим едното портокалче кога ще произведе съответният киловат енергия – на 23-тия ден ще дойде”, добавя директорът на завода Николай Савов.

 

Има и друг вариант – да правим ток от боклука, нещо, което отскоро се прави в този завод. Ето и пътят от портокала до електричеството - първо, отпадъците се отделят от опаковките. Смилат се на каша. Това например, само допреди няколко часа, е било шоколад и бисквити.  


После отпадъкът се поставя в безкислородна среда, в компанията на специални микроорганизми. Когато те си свършат работата, се отделя метан. Токът се прави на принципа, на който работят такситата. Автомобилът, а върти електрогенератор, който произвежда електроенергия. Най-голям ефект има преработката на храни от животински произход. Скоро, това ще започне да се случва и тук. След преработката, отпадък от отпадъка почти няма.  

 

От биоотпадъците, които влизат в завода, ние нямаме отпадъчни продукти, които да не могат да бъдат използвани”, казва Савов. Освен ток, се произвеждат торове и компост. А освен екоползите, след време ще имаме и финансови.

 

В момента, в който всички започнем да събираме разделно и отпадъците да се оползотворяват, това ще позволи на общините, ако не да намалят такса битови отпадъци, то тя да не бъде увеличавана”, завършва Григор Стоянов.


Освен ток, се произвеждат торове и компост. А освен екоползите, след време ще имаме и финансови. Токът, произведен от предприятието стига за неговото функциониране, остатъкът се подава в мрежата на ЧЕЗ.


Засега обаче, отпадъците си там могат да пращат само големите вериги, ресторантите, болници и училища. Домакинствата ще могат да събират разделно до 10 години. А планът дотогава е страната ни да преработва 70% от биоотпадъците, които произвежда.


Повече по темата гледайте във видеото.