Украинският премиер заяви, че страната му е на ръба на катастрофата

В Украйна смятат, че Русия им е обявила война. Украинският премиер заяви, че страната му е на ръба на катастрофата. Киев засили охраната на ядрените си обекти, мобилизира армията и свика войниците от запаса.

 

Руски части са били забелязани да копаят окопи по границата с Украйна. Военни са влезли в три бази в района на Крим и са поискали украинските военнослужещи да предадат оръжията си.

 

Украинското правителство създава кризисен щаб и засилва охраната около ключови обекти. Киев затваря и въздушното си пространство за всички самолети, освен тези на гражданската авиация. Днес руски войници са блокирали три бази в района на Крим, но открита конфронтация няма, обяви Киев. Мъже в униформи без отличителни знаци са обкръжили казарма на морски пехотинци в град Керч. Премиерът на Украйна Арсений Ясенчук призова Владимир Путин да изтегли военните си и заяви: „Това не е заплаха. Това е обявяване на война на страната ми”.

 

Украинският военен мистър заяви, че страната му няма достатъчно ресурси, за да се противопостави на Русия. В 90-минутен телефонен разговор с Путин, американският президент Барак Обама е поискал всички руски войски в Крим да се върнат в базите им.

 

Украинският представител в ООН заяви, че страната му може да поиска военна помощ от други държави, ако руската активност в Крим се разшири. Американският държавен секретар Джон Кери заплаши Москва с икономическа изолация, включително забрана за издаване на визи и замразяване на руски авоари. Великобритания, Франция и Съединените щати пък се изтеглиха от подготвителните разговори за срещата на Г-8 в руския град Сочи.