Малко вероятно е алиансът да предприеме стъпки, с които да окаже натиск на Русия

На фона на ескалиращото напрежение в Украйна, днес в Брюксел се събраха посланиците от НАТО. Срещата продължава и в момента, но е малко вероятно НАТО да предприеме някакви решителни стъпки, с които да окаже натиск на Русия. Още повече, че Украйна не е член на Алианса и не може да поиска действия по член 5-и, който гласи, че атака срещу една от държавите-членки се смята за атака срещу всички. Най-вероятно Съединените щати ще придвижат свои бойни кораби в Черно море, където се намира Кримския полуостров. Всъщност, той е доста близо до България, само на около 500 километра по море.

 

В интервю пред БНР българският външен министър Кристиан Вигенин каза, че България е близо до събитията в бившата съветска република и не е изключена възможност нестабилността там да засегне страната. Става дума не само за географска близост, но и наличието на голямо българско малцинство там.

 

Ситуацията засяга всички, които живеят в Европа. Дори генералният секретар на Алианса Андерс Фог Раасмусен предупреди Русия, че застрашава мира на Стария континент и настоя за намаляване на напрежението, защото тази ситуация може да дестабилизира целия континент. Разполагането на руски войски в Крим е нож с две остриета, но то все още не е довело до кръвопролития. Въпросът сега е дали руската инвазия ще се разшири извън Крим в цяла източна Украйна. Киев поиска международна помощ, но възможностите за това са силно ограничени.