Напоследък световните хроники изобилстват от ексцентрични кандидати

Кандидат-президент, който пее по време на кампанията. политик, който пуска иронично-комедийно видео в интернет. Политически лидер от близкото минало, който се снима в реклама като дядо Коледа... Ексцентричните личности не са белег само на родния политически живот. Антон Андонов събира лигата на необикновените политици... от чужбина.


Световните хроники изобилстват от ексцентрични кандидати напоследък. Един от тях е Владимир Франц. Чехът е популярен композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия. Освен това е на възраст, която позволява да се кандидатира за президент. И той го прави, през миналата година. Не го избират, но остава в съзнанието на всички с татуировките си. А те заемат 90% от тялото му.


Това е Торонто, Канада. Над 5 500 000 жители и един кмет. И то какъв! Градоначалникът Роб Форд стана популярен в цял свят с изцепките си. И ако се чудите защо танцува така на ямайско парче в местния парламент – всичко си има обяснение. Преди време полицията в Торонто намери видео, на което Форд пуши от лула, натъпкана с марихуана.


Отиваме в Словения, за да отправим поглед към Катарина Кресал. Обявена за „Словенка на 2009-а”, тя става първата жена-председател на парламентарно представена партия в историята на страната. На плакати и предизборни събития Катарина изглежда така. Далеч по-известна обаче е тази й снимка в интернет. И ако това е просто акт на недоброжелател, то следващите скандали щяха да свалят правителството.


През 2010-а, вече като министър на вътрешните работи, Кресал се оказа в клиника след свръхдоза кокаин, а приятелят й – част от схема за организиране на оргии с кучета.


Но когато говорим за ексцентрици в политиката, не можем да пропуснем един човек. Той посъветва обама да се разведе. Каза на съпартийците си да спрат секса и да не ядат месо. Негови са думите „жената трябва да си стои вкъщи, да плаче, да кърпи и да готви”. Точно така – става дума за Владимир Жириновски. Руският националист, който е готов дори да лисне чаша вода в лицето на опонента си в телевизионен дебат.


И все пак – по-добре подобни политици да продължат да са просто екзотика...