Машината е променила курса си на запад минути преди да изчезне от радарите

Мистерията около изчезването на самолета на малайзийските авиолинии се заплита. Оказа се, че машината е променила курса си на запад минути преди да изчезне от радарите. Защо е само един от многото въпроси, които засега са без отговор. 

 

Над Тайландския залив самолетът е бил следен от радар с обхват 400 километра. След като е излязъл от обхвата му, Боингът е бил прихванат от военен радар, който засича рязка промяна на курса на запад. Основният въпрос е защо 4 дни по-късно няма ни най-малка следа от Боинга

 

Районът на търсене е огромен, така че ако самолетът е променил курса си, дори и съвсем малко, зоната на търсене се разширява със стотици и дори хиляди квадратни километри. Черната кутия на самолета също трябва да излъчва сигнали. Тайландският залив е доста плитък - средната дълбочина е около 45 метра, но спасителните съдове трябва да са на разстояние най-много 10-15 километра, за да засекат сигналите. 

 

Поне една от загадките около полет Ем Ейч 370 беше разплетена. Установена беше самоличността на двамата загадъчни пътници с фалшиви паспорти. Оказа се, че те са ирански граждани на 18 и 29 години. Си Ен Ен разпространи тяхна  снимка, която си направили минути преди да се качат на самолета. Въпреки витаещите съмнения, че машината може да е станала жертва на терористичен акт, Интерпол обяви, че няма никакви доказателства за това. 

 

Досега всички улики, даващи надежда, че Боингът с 239 души на борда е намерен, доведоха до задънена улица, а с всяка минута роднините на пътниците изпадат във все по-дълбоко отчаяние. Психолози обясняват, че стресът за роднините на пътниците ще бъде по-малък, ако бъде открита дори и една отломка от самолета. 

 

Предизвикателството пред спасителите е голямо - те трябва да претърсят огромен район в морето - от североизточните брегове на Малайзия, до югозападните на Виетнам, но без да знаят дали са на правилното място. И докато периметърът на издирвателната операция се разширява непрекъснато по вода и суша, се появиха опасения, че намирането на машината може да отнеме месеци.