При криза с транзита битовите потребители и болниците няма да останат без газ

Представители на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” увериха членовете на енергийната комисия в парламента в сигурността на доставките на природен газ за страната. На заседанието депутатите изслушаха информация от двете дружества по повод възможността за евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия заради кризата в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

 

При евентуална криза „Булгартрансгаз” може да осигури газ на защитените си клиенти – битовите потребители, болниците и предприятията с непрекъсваем процес, като използва нагнетените количества в газово хранилище „Чирен” и наличното в тръбопроводите синьо гориво. Плановете за действие при кризисни ситуации са готови и вече действат щабове за извънредни ситуации, съобщиха от двете дружества, предаде БГНЕС.

 

„Към момента в „Чирен” разполагаме със запаси от 192 млн. куб. метра газ, а до 22 март те ще достигнат 202 млн.”, каза пред народните представители Александър Петров, началник на управление „Лицензионна дейност и корпоративни отношения” в „Булгаргаз”. „Обичайно в този сезон на годината извършваме добив, а в момента добивът е преустановен за гарантиране на сигурността на доставките”, уточни той.

 

Възможностите за добив от хранилището са за не повече от 3 млн. куб. метра на ден, отбелязаха от „Булгаргаз”. С течение на добива нивата ще спадат и постоянен добив би могъл да се реализира в рамките на 30 до 45 дни. От дружеството уточниха, че през зимния период консумацията на природен газ в България достига до около 14 млн. куб. метра, като около половината се използва от топлофикационните дружества.