Повече от 3000 жители на британската столица са потърсили спешна медицинска помощ

Повече от 3000 жители на британската столица са потърсили спешна медицинска помощ през последните дни поради силния смог, който задуши Лондон в средата на седмицата. Причината за това необичайно явление са огромни маси прах, пренесени на Британските острови от пустинята Сахара.

 

Общият брой на повикванията към спешното отделение се е увеличил с 14%. Главно за помощ са се обаждали хора с респираторни и сърдечно-съдови заболявания, които са се оплаквали от проблеми с дишането и влошаване на здравето.

 

Във връзка с това градските власти призовават да се обръщат към спешната помощ само пациенти наистина в тежко състояние, а останалите да потърсят личния си лекар. Лекарите съветват хората да не злоупотребяват с физическата активност на открито и да не излизат без необходимост от дома. 

 

Според експерти въздушни маси от Сахара са донесли до Британските острови много фин прах след силна пустинна буря. Допълнителна причина за замърсяването на въздуха са емисиите от промишлените предприятия в континентална Европа. Предполага се, че високи нива на прах и други частици във въздуха ще се задържи до петък