В Донецк обявиха създаване на временно правителство на Донбаската република

Проруски активисти са минирали сградата на украинската служба за сигурност в град Луганск и държат в нея 60 заложници, съобщава Франс прес. Зданието бе превзето в неделя, когато демонстрантите освободиха няколко арестанти, задържани от украинските власти по обвинения в заговор за преврат.

 

Сепаратистите държат 60 души, като ги заплашват с оръжия и експлозиви, съобщиха от украинските сили за сигурност.

 

Правителствени сгради бяха превзети от протестиращите срещу новата власт в Киев и в други градове на Източна Украйна. Украинската милиция си върна днес контрола над една от тях в Харков, но сградата на регионалната администрация в Донецк остава окупирана от проруски настроените протестиращи. Те обявиха създаването на независима „народна” република и поискаха помощ от Москва.

 

Един от лидерите на активистите в Донецк Вадим Черняков дори обяви, че е сформирано временно правителство на Донбаската република, предаде БГНЕС. Намерението на самопровъзгласилите се власти в региона е да организират референдум за присъединяване към Руската Федерация до 11 май. Датата на допитването и формулировката на въпросите предстои да бъдат уточнени в координация с проруските групи в Харков и Луганск.

 

От думите на Черняков стана ясно, че проруските групи за самозащита ще контролират пътищата в региона, летището и гарите, за да гарантират реда.

 

На фона на тези развития се появи новината, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е подготвила проекторезолюция, в която призовава за предсрочни парламентарни избори в Украйна, които да осигурят единство и стабилност в страната.