Вашингтон разширява санкциите за Русия

Въоръжени мъже в камуфлажни униформи превзеха полицейски участък в източния град Славянск – поредно негативно развитие на кризата в Украйна.

 

Междувременно САЩ разшириха санкциите за Русия, наложени заради анексирането на Крим. Вашингтон призова други държави да отпуснат допълнителна финансова помощ за Украйна.

 

Американският министър на финансите заяви, че Украйна има огромна финансова нужда. Той поиска и други държави да помогнат във финансирането на страната, като добавят още средства към заема в размер на 1 млрд. долара, отпуснат от САЩ. Киев се нуждае от 35 млрд. долара за следващите две години.

 

Украйна не е платила дълга си на „Газпром” от 2,2 млрд. долара.  Точната сума, която МВФ ще отпусне на Украйна все още не е определена.

 

И докато помага финансово на Украйна, Вашингтон налага още санкции срещу лица, свързани с анексирането на Крим. Замразени са авоарите на базирана в Крим газова компания и на седем политици - сепаратисти, включително на председателя на избирателната комисия в региона и на кмета на Севастопол.

 

На фона на тези събития, временният украински премиер Арсений Яценюк предложи да делегира повече власт на лидерите в източната част на Украйна.

 

„От името на украинското правителство искам ясно да заявя - централното правителство е отворено не само за диалог с всеки регион, но е готово и да изпълни желанията на гражданите съгласно закона. По този начин или чрез конституционна промяна, ще дадем възможност да бъде намерено решение за специфичните нужди на всеки регион”.

 

Премиерът обяви, че е готов на преговори с регионалните лидери в Донецк, където сепаратистите, окупирали сгради на местната власт.