Празникът е свързан с тържественото посрещане на Исус в Йерусалим

Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия за Цветница в катедралата "Св. Александър Невски". Празникът е свързан с тържественото посрещане на Исус в Йерусалим. 

 

Според евангелските текстове той влиза на магаре в града, приветстван с възгласи "Осанна", задето възкресил Лазар ден по-рано. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки. 

 

Денят на влизането на Исус в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот. 

 

На този ден по време на службите в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки - сякаш отново посрещат своя Спасител. След богослужението отнасят осветените клонки в домовете си за здраве, срещу  болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

 

На Цветница 30-годишен юбилей празнува Школата по изкуствата в Несебър. Тържествата започват в 14.00 часа, мястото е амфитеатърът в Стария град.