Лекарският съюз планира протест на 15 май, в Силистра подкрепят акцията

Недофинансирането на болничната помощ и липсата на ясни правила, как ще се плащат дейностите до края на годината, вече създават напрежение сред работещите в лечебните заведения. От болниците са категорични, че експериментирането с финансирането ще доведе не само до огромни опашки от чакащи пациенти, но и до сериозен отлив на медици. Примерът е от Силистра.

 

От началото на годината областната болница работи със свръх капацитет. Заради препълнените отделения, вече се налага част от пациентите да бъдат връщани. Заради увеличения брой пациенти, само за март болницата е в преразход от 160 000 лв. Парите ще й бъдат заплатени след проверка от Здравната каса и то, ако не бъдат установени нарушения.

 

От лечебното заведение прогнозират, че ако час по-скоро не се намери решение за обезпечаване дейността на болниците, ще има не само листи на чакащи пациенти, но и истинска криза за лекари.

 

Затова работещите в болничната помощ в Силистра ще подкрепят протеста, който от Лекарския съюз планират да проведат на 15 май.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.