Стомахът и черният дроб стават жертва на празничната трапеза

Тежкото преяждане ни преследва на всеки празник. За повечето от нас Великден съвпада с един от 7-те смъртни гряха - лакомията.

 

Изпадаме в транс щом потънем в царството на кълцаните, смлените, месните, вегетарианските, солените, киселите, хрускавите, зърнените, течните, сладките, екологично чистите, мазните, алкохолните, лютите храни.

 

Извънредното вълнение, свързано с подготовката на масата и преяждането, полято с обилно количество алкохол често води до тежки, едва дишащи финали.

 

Експертите отбелязват, че когато се прекали, стомашната стена се разпъва механично и се произвежда се по-голямо количество солна киселина.

 

Жертвата на празника е черният ни дроб, който буквално се задъхва. Седнем ли на трапезата е добре да се съсредоточим върху яденето, а не приказките. Колкото повече стоим, толкова повече похапваме.

 

"Не се разсейвайте, защото приятните разговори ще станат за сметка на грешно поетото количество храна. Тогава вече настроението ви ще се развали и целият ви ден ще бъде отровен!", предупреждава доц. Соня Генова.

 

Едно е сигурно. Ако сте на диета, опасност от преяждане няма. Е, почти...