Те ще участват в церемонията по канонизирането на папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII за светци

Над 200 български католици ще участват в церемонията по канонизирането на папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII за светци. Тържественото събитие ще е на площад "Свети Петър" във Ватикана в неделя. Тогава Римокатолическата църква ще отбележи празника на "Божието милосърдие". За Рим днес замина първата група католици от град Раковски.  


И двамата папи, които ще бъдат провъзгласени за светци са свързани с историята на България. Янко Павлов още пази спомените си от посещението на папа Йоан Павел II у нас през 2002 година. Тогава той е един от малцината, които се доближават до главата на римокатолическата църква.


„Като го видях и сърцето започна да играе. Аз съм човекът, който му изми ръцете на светата литургия, отслужена в Пловдив и това беше един невероятен момент за мен”, обяснява Янко Павлов.


Сега Янко и съпругата му тръгват за Ватикана, за да участват в провъзгласяването на Йоан Павел II за светец.


„Аз ще имам честта да казвам, че съм се докосвал до светец. Тези две чудеса ги има факт. Вече има излекувани двама човека чрез неговото застъпничество”, разказва Янко Павлов.


Католическата общност у нас пази и спомена за Йоан XXIII. Наричат го „Българският папа“. 10 години от живота си е прекарал у нас като нунций на Ватикана и става известен с хуманитарната си помощ към българите.


Близо 5 милиона католици от цял свят се очаква да присъстват на площада във Ватикана по време на канонизацията.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев