Заради придошлите води има наводнени и срутени къщи, отнесени мостове, коли и животни

Безсънна беше нощта за жителите на две села в област Видин - Плешивец и Гюргич. Заради обилните валежи и придошли води има наводнени и срутени къщи, отнесени мостове, коли и животни. Село Плешивец остана без ток. Повече от 60 души бяха евакуирани в село Гюргич.

 

Вече е обявено бедствено положение в община Руженци, където се намират двете села. Село Плешивец е разположено в долина, две реки минават покрай него. Голяма приливна вълна, може би от непочистено корито, отнася няколко моста. Водата е стигала до къщите на хората. 

 

Възрастна жена е била евакуирана, тъй като къщата й е разрушена. Младо семейство не може да стигне до дома си заради паднали дървета, които препречват пътя.

 

Силен шум на реката и камбанен звън са събудили към полунощ хората от Гюркич. Повече от сто души, сред които и деца, са евакуирани. Водата заляла за минути дворовете и къщите по поречието на реката.

 

Придошлата река е отнесла два железни моста, а един е с подкопани основи. Той свързва едната част на селото с другата. Под постоянно наблюдение е язовирът край Гюргич. Водата прелива от преливника, който е задръстен от дървета и храсти. Засега няма опасност за хората от селото и нужда от евакуация.

 

Репортер: Биляна Борисова