От общо 751 евродепутати, България ще има 17 свои представители

У нас в битката за мандат в Брюксел ще се включат 15 партии, 6 коалиции и четирима независими кандидати. След вота на 25 май, България ще изпрати в Брюксел 17 свои представители. 

 

Общият брой на европейските депутати е значително по-голям - те ще бъдат общо 751 и ще се съберат от 28 страни-членки на Евросъюза. С най-много представители в Европарламента ще бъде Германия, която изпраща в Брюксел 96 депутати. Най-малка квота имат Естония, Кипър, Люксембург и Малта - по 6 депутати. 

 

По всеобща оценка на партийния елит тези избори са важни за европейското ни членство и два пъти по-важни за вътрешнополитическото съревнование. Затова кампанията сякаш започна доста преди официалното й днешно откриване. Това направи впечатление и на президента

 

"Компроматната война, безкрайните скандали и очернянето на опонента – всичко това не е избор, а цели единствено и само отдръпване на хората от политиката и от гласуването. Стремежът да се отблъсне избирателят, за да се мобилизират твърдите ядра не води до нищо добро”, заяви Росен Плевнелиев. 

 

Президентът призова към спокойна и толерантна кампания. Важните за България теми в Евросъюза занапред, според държавния глава, са искаме ли членство в Еврозоната, общ енергиен съюз, Европа на две скорости, разширяване или капсулиране на съюза. Президентът се обърна към политическия елит и с апела да не позволява страната ни да бъде безгласна буква в общността

 

Засега социолозите се разминават в прогнозите си. Фаворити, но с равни шансове, са БСП и ГЕРБ. Свои представители в Европарламента със сигурност ще изпрати и ДПС. Следващите в класирането са АБВ на Георги Първанов, "България без цензура” на Николай Бареков, "Атака” и Национален фронт за спасение на България.  

 

В момента силите в Европарламента са в полза на десницата. Най-много са депутатите от Европейската народна партия, следват ги левицата и либералите. Традиционната битка разбира се ще бъде между ляво и дясно, като от Партията на европейските социалисти са си поставили за цел да имат мнозинство в бъдещия Европарламент и да оглавят Еврокомисията. Дали това ще се случи - предстои да разберем.