По последни данни една трета от децата у нас вече са с наднормено тегло

Българинът продължава да надебелява. По последни данни една трета от децата у нас вече са с наднормено тегло. Не ядем достатъчно мляко и риба, прекаляваме с баничките и почти не се движим. Всичко това води до все по-честите случаи на диабет и сърдечно-съдови болести. 


Съветите на лекарите са добре познати, но продължаваме да не ги спазваме. Тренираме малко и се храним нездравословно. Нареждаме се в средата на европейската класация за наднормено тегло и затлъстяване.


Въпреки че не водим по килограми, цифрите са доста тревожни – 40% от мъжете и 30% от жените у нас надвишават нормите на здравословното тегло. Всеки четвърти българин пък вече е стигнал до следващия, по-опасен етап - затлъстяване. При децата проблемите също се задълбочават - всеки трети първокласник е по-пълен от допустимото.


Шоколадът и пицата са любими храни както за 13-годишния Илия, така и за 7-годишния Божидар. Засега Божидар компенсира многото калории с активно движение, но Илия почти не спортува заради здравословен проблем и лекарите вече са го подложили на диета.


Ако преди няколко години всяко пето дете е имало проблем с килограмите, сега всяко трето е с наднормено тегло. Според специалистите проблемът идва още преди раждането. От менюто на децата още в първите им години трябва да се изключат сладкишите и газираните напитки.


Освен високо кръвно, сърдечни проблеми и диабет - и при децата, и при възрастните затлъстяването може да предизвика също проблеми в обмяната и тежки двигателни увреждания.  За да сме здрави, трябва да се движим активно поне час на ден и да се откажем от мазните и солени храни.