Свлачището вече е достигнало на около метър от основите на молитвения дом

В маданското село Касап свлачища заплашват да повлекат молитвен дом и две къщи. Свлачището вече е достигнало на около метър от основите на молитвения дом.  

 

Хората с ужас наблюдават как ската пропада и се молят храмът им да не бъде повлечен в калта. Казват, че това е мястото, в което се събират всяка вечер за молитва. Обясняват, че неведнъж в храма са приютявали да преспиват безплатно туристи и търговци.

 

В селцето живеят основно възрастни хора. Най-близката джамия била на около 10 км. Затова от десетилетия със собствени средства подържат молитвения си храм. Допълват, че сега са безсилни да укрепят свлачището, а пък и водата вече се просмукала в сградата.

 

Помощ търсят и двете семейства, чиито домове са застрашени от друго свлачище в селото. Кметът на Мадан Фахри Молайсенов обясни, че общината е безсилна да се справи с проблема  без помощта на държавата. Нямали средства за укрепването на свлачището до молитвения дом. 

 

Скатът пред двете къщи започнал да се свлича преди две години. Още тогава изготвили проект с молба за финансиране от Комисията по бедствия и аварии. До момента обаче нямали отговор. 

 

Репортер: Анелия Веселинова