На 24 април се навършиха 99 години от тези събития

Керваните на смъртта. През 20-те години на ХХ век семейството на 71-годишната Флора Бахарян успява да се спаси от масовото клане на арменци в Османската империя. На 24 април се навършиха 99 години от тези събития. Почти цяла Европа официално ги нарича геноцид. 

 

В навечерието на годишнината турският премиер Ердоган поднесе съболезнования на наследниците на жертвите. Изявлението му е първият подобен коментар на турски лидер, тъй като страната не признава масовите зверства за геноцид. 

 

Захвърлени в пустинята под изгарящото слънце, обречени на гладна смърт или избити. Това е била съдбата на милион и половина арменци в началото на ХХ век. Последвали 8 години гонения и зверства, продължава разказа си редакторът на арменския вестник "Ереван". 

 

Първите избити арменци били заловени в Истанбул в нощта на 23 срещу 24 април 1915 г. Били подбрани лекари, адвокати, архитекти, дори депутати. Впоследствие "керваните на смъртта", както арменците и до днес ги наричат, изселили в пустинята цели градове. 

 

Сред малцината, успели да се отскубнат от конвоя и да избягат, били родителите на Флора Бахарян. Жената ни заведе в арменските гробища в София, където почете паметта им и ни разказа историята им. Семейството на Флора било част от 60-те хиляди арменци потърсили спасение в България. Днес от тях са останали не повече от 13 хиляди.

 

С времето в тежката арменска съдба българите разпознали своята и станали техни приятели. Както Флора, така и всички арменци по света считат държавите, които са ги приели за свой дом. Еднакво е и тяхното най-съкровено желание - масовото клане на предците им официално да бъде признато за геноцид.