Всяка вечер пред гишето във Великотърновско се извива опашка от хора, някои идващи от 200 км

Повече от 260 000 души във Великотърновско разчитат на една единствена денонощна аптека. След девет часа вечерта пред гишето се извива опашка от клиенти, някои от които пътуват по двеста километра за лекарства. Фармацевтите разказват, че често пред гишетата им идват хора и от Сливен и Търговище.

 

Аптекарите казват, че на вечер понякога минават над двеста клиенти. Минути след като гишето отвори, пред аптеката паркираха автомобили и се изви опашка. Аптеката е денонощна от близо 20 години. Останала единствена, защото  услугата е скъпа и останалите аптеки постепенно затворили врати.

 

„За да покрием нощния режим аз примерно трябва да назнача три-четири магистър-фармацевти и повече, които да покриват нощната смяна, естествено да почиват след нощна смяна, допълнително заплащане на нощния труд”, коментира собственика на аптеката Стефан Сгурев.

 

Друга причина обаче е закона, който изисква в нощните аптеки да работят само магистър-фармацевти.По-добре да има нощни аптеки с бакалаври, отколкото да няма и на сто километра да не може да се намери спешно някакво лекарство“, добавя Сгурев.

 

С по една или без денонощна аптека са и останалите области в страната. В община Горна Оряховица вече има жалби, с искане аптеките в региона да работят на ротационен принцип поне до полунощ.

 

Репортер: Юлияна Цанева