В една от хлебопекарните самуни с твърдо изпечена кора се пекат в 80-годишна пещ

Русенци предпочитат малките квартални фурни пред хляба в големите хранителни вериги. Кварталните фурни са пак на мода в Русе. В една от хлебопекарните самуни с твърдо изпечена кора се пекат в 80-годишна пещ.

 

„Технологията е опалване на пещта с нафтова горелка, след това се почиства цялата, веднага се мята гол хляба върху тухлата, така се получава по-хрупкава кора”, казва собственикът Мартин Киров. На майстора не влияят нито условията за добра реколта от жито, нито очаквания цената на хляба да се вдигне след жътва.

 

В този хляб русенци са категорични няма консерванти, а само спомени от бабино време. Малките хлебопроизводители не могат да продават хляба си в големите хипермаркети заради непосилните условия, които им се предлагат. Макар този хляб да е малко по-скъп от заводския пак остава предпочитан. А рецептата не е тайна: Брашно, вода, мая, сол и много любов.

 

Репортер: Олга Василева