Мерките разширяват списъка с наказаните лица и фирми от Русия

Европейският съюз и Съединените щати обявиха нова серия от санкции срещу Русия заради политиката й по отношение на Украйна. Още седем руски официални представители и 17 фирми попаднаха под удара на санкциите, които налага американското правителство. Лицата са свързани с обкръжението на руския президент Владимир Путин. Мерките имат за цел да накажат Москва за „провокативните действия” в Източна Украйна.

 

В съобщение, разпространено от Белия дом, се посочва още, че ще бъдат затегнати изискванията за лицензиране на високотехнологични компании, които изнасят за Русия продукти с възможно приложение в руската отбранителна промишленост, информира Франс прес.

 

Новината за допълнителните санкции пристигна от Манила, където е на посещение президентът Барак Обама. Филипините са поредната спирка от азиатската обиколка на американския държавен глава.

 

Нови наказания въведе и Европа. Съветът на посланиците на страните-членки в ЕС е добавил още 15 имена към списъка на санкционираните заради украинската криза, съобщиха дипломатически източници. Става въпрос за високопоставени руски представители и проруски настроени украинци.

 

Заседанието в Брюксел се проведе заради липсата на напредък към понижаване на напрежението в Украйна. Както в САЩ, така и в ЕС обвиняват Москва, че не е изпълнила поетите в Женевското споразумение ангажименти да допринесе за успокояване на обстановката в източната част на страната. Руското правителство пък обвинява властите в Киев, че не са предприели стъпки за разоръжаване на въоръжените формирования в Западна Украйна и в действия, които водят до ескалация на напрежението, като възобновената операция срещу проруски настроените активисти на изток.