Проруски сили установиха контрол над още един град в Източна Украйна

Кървави сблъсъци избухнаха по време на проукраински митинг в центъра на източния украински град Донецк, съобщи от епицентъра на конфронтацията специалният пратеник на Нова ТВ Николай Дойнов. Има много ранени сред участниците в акцията, които защитават единството на страната и опонентите им, обявили се за федерализация на Украйна. 

 

Митингът в подкрепа на украинското правителство беше атакуван от представители на провъзгласената от проруски активисти Донецка народна република. В продължение на час, районът около Олимпийския стадион в града се превърна в бойно поле. Митингуващите бяха нападнати с бухалки, дървени сопи и боксове.

 

Покушение над висш държавен чиновник беляза първия ден от седмицата в Източна Украйна. Засилва се и офанзивата на проруските сили. Кметът на Харков Генадий Кернес беше прострелян със снайпер от неизвестен извършител, докато кара колело в градски парк. Състоянието му е тежко.

 

Покушение над висш чиновник в Източна УкрайнаТази сутрин още един град, недалеч от Донецк, падна под властта на новообявеното Донецко опълчение. В неделя пък бе окупирана сградата на Донецкия радио-телевизионен център, вероятно за да могат местните сили да контролират ефира.

 

Така офанзивата на Донецкото опълчение, обвинявано от официален Киев в открит сепаратизъм, достигна още един град в Донбаския регион – Константиновка, недалеч от нашумелия вече Славянск. В града се строят барикади, внасят се провизии... всичко това на фона на песента „Направен съм в СССР“. Част от опълченците са участвали в охраната на бившите управляващи по времето на Евромайдана в Киев, тази зима – частите „Беркут”.

 

А в Славянск, макар и допуснати до пресконференция, задържаните офицери, наблюдатели от ОССЕ, остават в плен. Стела Хорошева, координатор в местните сили, ги определя, като нещо средно между гости и арестанти. Пред камерата на Нова ТВ тя призна, че са пристигнали преговарящи за освобождаването им, но отказа да посочи къде се намират те.

 

Подробности за обстановката в Източна Украйна ще научите от видеото.

 

Ексклузивни кадри от сблъсъците в Донецк очаквайте в късната емисия на Новините на Нова.