Ръководството твърди, че това е най-натоварената болница в цяла Южна България

Любителски видеа вчера показаха как пациенти от Пловдив чакат часове наред пред спешен кабинет в най-голямата болница в града "Свети Георги”. На живо от пловдивската болница "Здравей, България” потърси причината да се стигне до този абсурд.

 

В ситуацията да чака осем часа пред кабинета попада 70-годишната Славка Димова. Пред камерата на Нова телевизия тя разказа, че никой не е обяснил защо чакат толкова време. Имало е и много възрастни хора, които са били в много по-лошо здравословно състояние.

 

Ръководството твърди, че това е най-натоварената болница в цяла Южна България, тъй като тя обслужва целия регион. Там приемат и целия поток от спешни случаи.

 

"Този случай показва какво е моментното състояние на спешните портали на големите университетски болници в страната. Повече от 80% от пациентите, които преминават през тях, могат да бъдат обработени във всяко едно здравно заведение на територията на окръга от общопрактикуващите лекари”, обясни д-р Кирил Атлиев, шеф на спешното отделение в болницата.

 

Той поясни, че персоналът е абсолютно достатъчен, но потокът от пациенти от ден на ден става все по-голям, тъй като лекарите там са с най-високо ниво на компетентност и оказват 24-часова висококвалифицирана медицинска помощ.

 

Репортер: Благой Бекриев