Китай ще надмине САЩ по размер на икономиката, прогнозите бяха това да стане през 2019 г.

Китай ще надмине САЩ по размер на икономиката още тази година, сочи доклад на Световната банка. Повечето икономисти смятат, че Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света през 2019 г., но според последните данни това ще се случи много по-рано. САЩ станаха световен икономически лидер през 1972 г., изпреварвайки Великобритания.

 

В основата на метода на изчисление е пресмятане на паритета на покупателната способност между различните страни. Така се избягват неточностите, причинени от колебанията на валутните курсове. Новото изследване показва, че икономическият подем на Китай е по-мощен от всяка прогноза

 

В същото време според доклада на Световната банка за обема на световните икономики, направен въз основа на равнището на БВП и брутния национален доход от 2013 г., БВП на световната икономика е 71,7 трилиона долара. 

 

Световен лидер по този показател остава американската икономика с 15,09 трилиона долара. Икономиката на Китай, която през 2011 г. надмина тази на Япония, съставлява 7,3 трилиона долара, а Русия остава с 2,01 трилиона долара.