В 100-годишна сграда се помещава инфекциозното отделение на болницата в Търговище

В 100-годишна сграда се помещава инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в град Търговище. Условията там са меко казано мизерни, видя екип на Новините на Нова, посетил болничното заведение след сигнал на зрители.

 

Отвън сградата изглежда порутена, а във вътрешността направо опасна. Тесни коридори, олющени стени, стръмно дървено стълбище и вместо бетонна плоча между двата етажа стои гредоред, който се люлее при всяка крачка. Това представлява отделението за лечение на инфекциозни болести в Търговище.

 

Малцината болни, настанени в болницата, категорично не искаха да застанат пред камера. Споделят само, че трудно живеят при тези условия, но нямат избор.

 

Няма някаква възможност за свободно движение по коридорите. Заради лошите условия много често майки отказвали да оставят децата си за лечение в отделението. Санитарният възел е един за всички болни, а същото помещение е пригодено и за баня. 

 

Нужните средства за ремонт са 5 млн. лв. и ще бъдат искани от Министерството на здравеопазването като капиталова субсидия. Близо 16 млн. лв. собствени средства е изразходвала вече болницата за ремонт на отделенията в основната сграда. 

 

Коментара и на ръководството на болницата гледайте във видеото.