Ако сме в чужбина за празниците, най-важното е да носим със себе си европейска здравна карта

До колко е достъпна здравната помощ по празниците провери екип на "Новините на Нова”. Ако пътувате за празниците, може да се прегледате при всеки личен лекар в друго населено място. Медицинската помощ в чужбина също е безплатна за здравноосигурените. 

 

Ако сме в чужбина за празниците, най-важното е да носим със себе си европейска здравна карта или удостоверение, което я замества. У нас здравната каса трябва да възстанови парите. При пътуване из страната имаме право да ползваме безплатно услугите на всеки дежурен общопрактикуващ лекар в друго населено място. 

 

За всичко, което ни накарат да платим допълнително, е добре да поискаме документ. От Здравната касата напомнят, че ако сме си у дома за празниците, но вдигнем температура и кръвно налягане, например, можем да получим медицинска помощ и то без да се обръщаме към спешните центрове и отделения.

 

Ако личният ни лекар не работи по време на празниците, със сигурност трябва да ни осигури алтернативна дежурна практика, където да получим помощ при нужда. За тежки случаи по време на празниците остава възможността да търсим спешна помощ и да звъним на телефон 112.